Лохинова ферма може приносити $540 тис. за сезон

10 фев, 15:04

Ферма з вирощування лохини на 10 га може принести $540 тис. за сезон.

За даними компанії Pro-Consulting, в 2016 році українські аграрії зібрали 2,1 млн тонн ягід, що на 2% більше, ніж у 2015 повідомляє Delo.ua.

Зокрема, за 2016 рік було вироблено 64,2 тис. тонн суниці та полуниці, 33,1 тис. тонн малини, 26,8 тис. тонн смородини, і лише 0,86 тис. тонн лохини, культури, яка досі залишається нішевою. Через малі площі насаджень (750 га замість 8 тис. га)  на внутрішньому ринку частка української лохини складає лише 1/8 від продукції. Ця ягода залишється найрідкіснішою та найдорожчою в Україні. Проблема полягає в тому, що зараз цей величезний попит покривається, в основному, за рахунок імпорту, отже, українським аграріям варто звернути увагу на цю ягоду як на джерело прибутків.

Але що цікаво, ЄС є перспективним експортним ринком, адже в деяких країнах лохина не росте взагалі, а в Україні є всі умови для вирощування цієї культури. Щоправда, конкуренція буде значна, адже в країнах ЄС вищі стандарти до продовольчих товарів, как сообщает сайт новостей финансовых рынков Украины и мира Elcomart.ua.

Для того, щоб запустити ферму перш за все потрібно визначитися із земельною ділянкою - добре освітленою, з ґрунтом необхідної кислотності. Якщо ґрунт виявився недостатньо кислим, то підкислити його можна за допомогою ялинових голок,  тирси або сірки. Далі потрібно вибрати саджанці. Щоб лохина добре прижилася на новому місці, потрібно правильно вибирати кущі, ідеальний варіант — із закритою кореневою системою. При цьому, висаджувати їх можна як навесні, так і восени.

Найбільше інвестицій піде на закупівлю обладнання. Це, по-перше, грамотні системи зрошення. Будь-яка ягода краще плодоносить і солодша на смак при рясному поливі. Але надмірна постійна волога на листях може привести до захворювань кущів і нападам дрібних шкідників, тому придбати потрібно таку систему, яка поливає рослини під корінь, не заливаючи при цьому листкову частину.

Також може знадобитися комбайн для збору ягід. Краще придбати його в США, адже у них є багаторічний досвід роботи з ягідним бізнесом. Або можна скористатися ручною працею, адже робоча сила в Україні дешева.

Отже, загальні інвестиції у ферму з вирощування лохини на 10 га землі складуть $520 тис., з урахуванням покупки комбайна. З них $187,1 тис. піде на закупівлю саджанців, $213,2 тис. на закупівлю техніки, $52 тис. на систему зрошення.

Що стосується ціноутворення, то все залежить від сезону. Ціна може коливатися від $3 до $10 за кілограм. Після 6 років вирощування лохини урожай може досягнути 5 кг з куща. На 1 гектарі висаджують 3000 кущів. Таким чином, за сезон з 1 гектара збирають близько 16 500 кг.

В результаті, бізнес зі збору лохини з площі в 10 га буде приносити близько $540 тис. за сезон. Рентабельність продажів по проекту становлять 70,5% - кожен долар доходу принесе підприємству $0,75 чистого прибутку. А окупність вкладених інвестицій становить 3,5 року.

Инф. agravery.com


Адрес новости: http://agrinews.com.ua/show/308756.html



Читайте также: Торгово-промышленные новости ELCOMART.COM