08 окт, 14:05
З переліку 23 соціальних продуктів Київська область є лідером по зростанню ціни на 5 продуктів, серед яких чорний та білий хліб, яловичина, сало та цукор. Трошки їй поступилося Закарпаття, де подорожчали 4 найменування продуктів, а саме свинина, м’який сир, морква та буряк.
Про це повідомив глава Асоціації постачальників торговельних мереж України Олексій Дорошенко на своїй сторінці у Facebook.
Експерти Асоціації постачальників торгівельних мереж проаналізували, як змінилася ціна на продукти харчування у кожному регіоні України з початку року, тобто з 10 січня по 20 вересня.
«Нажаль, картина сумна, і говорить про те, що не працюють державні органи, які б контролювали ціни у регіонах», — говорить Олексій Дорошенко.
Так, за даними Держстатистики, найбільше подорожчав продукт №1 — хліб, у Київській області. Зокрема, «соціальний» білий та чорний хліб додав 37%. Середній показник по всім регіонам України подорожчання білого хлібу — 14%, а чорного — 15%.
Київщина також є «лідером» з росту цін і на український національний продукт сало — на 75%, тоді як в середньому по України сало зросло на 42%.
Київська область є на передових по росту цін і на яловичину — 45%. Середній український показник росту ціни — 26%.
Свинина і куряча тушка найбільше додали в ціни відповідно у Чернівецькій — 57% і Тернопольскій — 41% областях. З початку року свинина в середньому подорожчала на 44%, а курятина у тушці — на 31%.
Молоко найбільше зросло на Буковині — на 22%, тоді як по Україні цей продукт зріс на 13%.
Миколаївська область є одноосібним лідером зі зростання цін на сметану і вершкове масло — на 22%. Всеукраїнська середнє зростання сметани склало 14%, а вершкового масла — 9%.
Найдорожчим цукровим регіоном є Дніпропетровщина, де з початку року ціна зросла на 11%, а по Україні — на 8%.
По овочам картина така: картопля більше зросла в ціні на Вінниччині — 24%, капуста у Сумській області — 75%, морква на Житомирщині — 122%, цибуля на Рівненщині — 62%. Середній показник зростання ціни з початку року по всім регіонам України картоплі складає 16%, капусти — 48%, моркви — 84%, цибулі — 40%.
Яйця курячі з початку року у середньому просіли на 12%. Найменше яйця подешевшали на Черкащині — на 5%.
«І як же без гречки та яєць?! Гречана крупа по Україні подешевшала на 20%. Найменше зменшилася ціна гречки на Вінниччині — 15%», — підсумували в Асоціації постачальників торговельних мереж України
Нагадаємо, Уряд скасовує мораторій на перевірки компаній у сфері продовольства
Инф. agravery.com
Адрес новости: http://agrinews.com.ua/show/306828.html
Читайте также: Торгово-промышленные новости ELCOMART.COM