ідприємствам Ostchem сільгоспвиробники зробили передоплату на 2 млрд грн

20 апр, 19:03

Хімічним підприємствам підконтрольної Дмитру Фірташу групи Ostchem агровиробники здійснили передоплату в розмірі 2 млрд грн за 300 тис. т добрив. Про це повідомляє Міністерство аграрної політики і продовольства.

"Відповідно до укладених контрактів, зроблена 100% передоплата вартості мінеральних добрив азотної групи обсягом до 300 тис. т на загальну суму майже 2 млрд грн", - йдеться в повідомленні.

Відповідно до прес-релізу, аграрії сподіваються на відновлення виробничих потужностей зазначених підприємств та виконання заводами договірних зобов'язань по поставкам мінеральних добрив в повному обсязі.

Нагадаємо, Ostchem на початку квітня заявляв про готовність відновити випуск азотних добрив відразу після подачі газу і здатності повністю задовольнити попит аграріїв в необхідні терміни. За інформацією міністерства, станом на 19 квітня 2017 року сільськогосподарські підприємства придбали 1,03 млн т мінеральних добрив (108% до заявки), в тому числі азотних - 743 тис. т (110% до заявки), фосфорних - 165 тис. т (106%), калійних 129 тис. т (101% до заявки).

У Ostchem вважають, що проблеми в роботі українських хімічних підприємств, їх вимушені зупинки викликані нечесною конкуренцією з боку російських виробників добрив, які постачають свою продукцію за демпінговими цінами. У грудні 2016 року Міжвідомча комісія з міжнародної торгівлі вирішила ввести з лютого 2017 року антидемпінгове мито щодо російських мінеральних добрив, однак потім введення загороджувальних мит було перенесено на липень 2017 року. Одночасно 7 березня 2017 року »Укртрансгаз" припинив газопостачання трьох зазначених вище українських підприємств Ostchem, пояснюючи це рішення заборгованістю контрагентів і відсутністю підтверджених обсягів газу в ГТС. З того часу ці заводи простоюють. У ситуації, що склалася в середині березня глави Ради підприємців при Кабміні, Федерації роботодавців України (ФРУ), УСПП, "Української аграрної конфедерації", "Аграрного союзу України", "Українського клубу аграрного бізнесу" та Асоціації фермерів і приватних землевласників України звернулися за допомогою до прем'єру для покриття дефіциту добрив. На їхню думку, цей дефіцит вже не може бути ліквідований за рахунок поставок з Росії.

Автори листа запропонували, що щоб держбанки виділили цільової поновлюваний кредит на закупівлю газу у НАК "Нафтогаз України" для запуску роботи українських азотних підприємств. Вони аргументували такий варіант боргом Ostchem перед аграріями по недовиконаним постачання в розмірі 1,7 млрд грн і дефіцитом оборотних коштів у самих аграріїв для закупівлі 300 тис. т азотних добрив на 2,7 млрд грн. Опитані агентством великі агрохолдинги країни повідомили, що на початок квітня вони були забезпечені азотними добривами на період весняної посівної на рівні 70-100%. На їхню думку, в складній ситуації опинилися компанії, які вже заплатили кошти Ostchem, але не отримали добрив.

agropolit.com


Адрес новости: http://agrinews.com.ua/show/304207.html



Читайте также: Торгово-промышленные новости ELCOMART.COM