Висока прибутковість агровиробництва є ілюзорною

13 фев, 12:32

За статистичними даними, у 2010–2015 роках рівень рентабельності національної економіки коливався у діапазоні від -4,1% у 2014 році до +5,9% у 2011 році. При цьому рентабельність виробництва сільськогосподарської продукції у цей же період демонструвала тенденцію до зростання: 2010 року вона становила 21,1%, 2011 року – 27%, 2012 року – 20,5%, 2013 року – 11,2%, 2014 року – 25,8%. У 2015 році рентабельність виробництва агропродукції у сільськогосподарських підприємствах перевищила показник 2010 року більш, ніж вдвічі і становила 45,6%. Проте висока прибутковість агровиробництва є ілюзорною внаслідок недооцінки основних засобів сільськогосподарських підприємств, вважає завідувач відділу ринку матеріально-технічних ресурсів Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», д.е.н. Олександр Захарчук.
На його думку, основною причиною є невідповідність реально спожитого основного капіталу нарахованим амортизаційним відрахуванням, які б мали забезпечувати його відтворення. Отже, у собівартості продукції відображаються занижені розміри амортизаційних відрахувань. Це призводить до штучного завищення фінансових результатів – прибутку та рентабельності сільськогосподарської діяльності.
За даними Державної служби статистики України, за останні 10 років основні засоби в усіх галузях національної економіки (без сільського господарства) були дооцінені майже у 9 разів, зокрема в промисловості – у 6,3 разу, тоді як у сільському господарстві – лише на 43%.
Питання переоцінки сільськогосподарського майна набуває особливої актуальності в умовах постійної інфляції при досить високих темпах зростання цін на галузеві основні засоби. Воно ще більше ускладнюється існуючими недоліками нормативно-правового забезпечення цього процесу, зокрема обов’язковістю незалежної експертної оцінки основних засобів для їх переоцінки в обліку, зазначив експерт.
За оцінками науковців Інституту аграрної економіки, у 2014 році розрахунковий показник рівня рентабельності виробництва агропродукції з урахуванням дооцінки основних засобів на початок року становив лише 13,8%. При цьому не був врахований подальший вплив зростання цін на основні засоби в 2014 році – на рівні 23%. Тобто реальний рівень рентабельності сільгоспвиробництва був набагато нижчим показника офіційної статистики у 25,8%, наголосив Олександр Захарчук.
За його словами, така ж тенденція простежується й за результатами 2015 року. При рентабельності, за даними статистичної звітності, у 45,6% уточнений рівень рентабельності відповідно до фактичної недооцінки основних засобів склав 34,8% – навіть без урахування 32% інфляційного зростання цін на галузеві основні засоби у звітному році. Таким чином, недооцінка основних засобів аграрного сектору призводить до штучного завищення результативності сільськогосподарської діяльності, зазначив науковець.
Виправити існуючу ситуацію та забезпечити наявність об’єктивної інформації щодо стану справ в галузі можна шляхом переоцінки балансової вартості основних засобів сільськогосподарських підприємств, а також переоцінки галузевих основних засобів шляхом разової індексації їх балансової вартості або масової оцінки. Науковці Інституту аграрної економіки готові надати відповідне нормативно-правове та методичне забезпечення, підсумував Олександр Захарчук.

infoindustria.com.ua


Адрес новости: http://agrinews.com.ua/show/303011.html



Читайте также: Торгово-промышленные новости ELCOMART.COM