Ринок живця: рухаємося в позитивному тренді

07 дек, 12:30

Після тривідсоткового «ривка» закупівельних цін минулого тижня, перші дні грудня відзначилися менш активним приростом. Так, наприкінці листопада свиней першої категорії реалізували по 32,9 грн/кг, що майже на 1 грн/кг дорожче ніж тижнем раніше. А на 49-му свинина живою вагою подорожчала в середньому на півгривні.

Хоча торги цього разу були напруженішими ніж раніше, особливо на Сході та Заході, позитивний рух цін все ж мав місце. А максимальна ціна 34 грн/кг звучала все частіше. Втім, виробники відзначили послаблення активності закупівельників, що слугує передвістником якщо не падіння, то стабілізації цін.

Очікувана ціна цього тижня суттєво — на 15% — перевищує котирування на ринку свинини у відповідний період минулого року. Проте, цей тиждень лише 17-й за весь період з початку року, коли ціни на живець перевищують минулорічні. І це при тому, що протягом цього часу гривня відчутно «послабилася», а витратна частина виробників свинини зросла. Так, курс гривні відносно доллара США «просів» на 7%, порівняно з аналогічним періодом минулого року, окремі ветеринарні препарати подорожчали на 5-70%, дизпаливо — на 20%, питома вага витрат на електроенергію у структурі собівартості зросла більші ніж у 1,5 рази. «Додали» й витрати на корми, відностно відповідного періоду минулого року, оскільки окремі культури та протеїнові корми подорожчали як у національній валюті, так і в доларовому еквіваленті: пшениця — плюс 13,7% та 3%, кукурудза — +24% та 12,5%, соєвий шрот — +20,8% чи 10%, відповідно, а ячмінь — +2,4% у гривні.

Сильніший, ніж у попередні тижні, стрибок зробили і роздрібні ціни на свинячі частини. Так, середня ціна свинячої вирізки перевищила 100 грн/кг, що більш ніж на 2 грн/кг дорожче ніж у кінці листопада. Майже двогривневе здороження торкнулося як свинячого ошийка, так і стегнової частини (на початку грудня можна було придбати в середньому по 90,8 грн/кг та 74,5 грн/кг, відповідно). До позначки 90 грн/кг поступово наближається і ціна стейків зі свинини, які подорожчали на 2,6 грн/кг — до 88,7 грн/кг. Відповідного рівня сягнула ціна свинячої корейки, яка зазнала вдвічі більшого здороження, додавши в середньому 5,5 грн на кілограмі. Більш ніж на 3 грн/кг зросла середня ціна свинячої грудинки та фаршу, ціна яких станом на кінець 48-го тижня становила 68,8 грн/кг та 59,3 грн/кг, відповідно.

minprom.ua


Адрес новости: http://agrinews.com.ua/show/301880.html



Читайте также: Торгово-промышленные новости ELCOMART.COM