В 2016 г. наиболее рентабельным будет производство риса и гречихи

27 ноя, 19:30

Виробники соків і вод потихеньку приходять до тями після різкого падіння виробництва і експорту в 2014-2015 роках. Головна ставка - на корисні і дитячі продукти.

У 2015 році українські виробники соків і вод переживали наслідки нестабільного 2014 го, які вилилися в істотне зниження обсягів випуску. За даними Державної служби статистики, виробництво фруктових та овочевих соків в минулому році впало на 45%, до 255 тис. тонн, а сокових сумішей - на 18%, до 202 тис. тонн.

Трохи краще почувалися виробники мінеральних вод. Обсяг випуску газованої продукції знизився на 7% і склав за підсумками 2015 року 75,6 млн дал, а негазованої скоротився на 4%, до 34,5 млн дал. Виробництво безалкогольних напоїв склало 110 млн дал, що на 6% менше, ніж роком раніше.

У 2016 році намітилася тенденція до поліпшення показників. Виробництво соків і сокових сумішей все ще падає, але темпи скорочення значно нижчі за торішні.

 У першому півріччі поточного року обсяг виробництва фруктових і овочевих соків скоротився на 15% в порівнянні з аналогічним періодом 2015 року - до 97,9 тис. тонн, а сегмент сокових сумішей при цьому навіть виріс на 1,4% - до 105 тис. тонн.

Ще більш позитивна динаміка спостерігається у виробництві мінеральної води. Випуск негазованої води в січні-червні 2016 року зріс на 20%, до 20,4 млн дал, а газованої - на 6%, до 34,6 млн дал.

Виробництво безалкогольних напоїв також зросло, правда, не набагато. Обсяг випуску цього виду продукції в першому півріччі 2016 року склав 56,6 млн дал, що на 2,7% більше, ніж в минулому році.

Причини падіння

Як відзначають в агентстві Pro-Consulting, ринок напоїв - один з найбільш гнучких по відношенню до попиту. Виробники зіткнулися з серйозним зниженням купівельної спроможності українців, викликаним зростанням комунальних тарифів і падінням курсу гривні. У 2016 році девальвація була не настільки відчутна, але реальні доходи населення не зростають, що гальмує відновлення ринку соків і вод.

Виробник соків "Вітмарк-Україна" в цих умовах зосередив увагу на продукції для дітей. "Наша продуктова лінійка виросла за рахунок соків для В Украине в 2016 г., по прогнозам отечественных ученых, наиболее рентабельным среди зерновых культур будет производство риса (134,8%) и гречихи (111,6%), которые в последние годы демонстрируют тенденцию роста.  Рентабельность кукурузы на зерно несколько снизится по сравнению с показателем 2015 г. (50,3%) и составит 45,1%.

В Украине в 2016 г. рентабельность производства зерновых культур ожидается на уровне прошлого года и составит 43,1%. Об этом заявил директор Национального научного центра «Институт аграрной экономики», академик НААН Юрий Лупенко, сообщила 24 ноября пресс-служба института.

В частности, по расчетам ученых Института аграрной экономики, рентабельность производства пшеницы в т.г. вырастет до 42,8% против 36,4% в прошлом году, ржи – до 42,4% при 21,9% в 2015 г. Рентабельность производства ячменя увеличится с 28,3% в прошлом году до 30%.

Согласно сообщению, рентабельность кукурузы на зерно несколько снизится по сравнению с показателем 2015 г. (50,3%) и составит 45,1%.

Отмечается, что наиболее рентабельным будет производство риса (134,8%) и гречихи (111,6%), которые в последние годы демонстрируют тенденцию роста.

При этом производство сорго, рентабельность которого в прошлом году достигла 10%, снова станет убыточным и снизится до -16,7%.

infoindustria.com.ua


Адрес новости: http://agrinews.com.ua/show/301702.html



Читайте также: Торгово-промышленные новости ELCOMART.COM