За 20 років середня врожайність пшениці в Україні зросла на 44%

24 окт, 17:30

Темпи зростання врожайності української пшениці за останні 20 років дали приріст в 44%, що вивело нашу країну в трійку світових лідерів - на друге місце після ЄС.

Згідно огляду світового ринку пшениці, який міністерство сільського господарства США опублікувало в жовтні поточного року (Wheat Outlook/WHS-16j/October 14, 2016, Economic Research Service, USDA), врожайність пшениці в Україні зростала вибуховими темпами (Графік 1, оригінал).

Графік 1. Динаміка зростання урожайності пшениці в країнах - основних експортерах пшениці за останні 20 років.

Практично усі основні країни-експортери за два десятиліття збільшили врожайність пшениці. Можливо тільки Євросоюз зменшив цей показник в останні два роки на тлі дворічних кліматичних проблем, які відобразилися не тільки на врожайності, але й на якості зерна. До речі, у наших східних сусідів, хоча другий рік поспіль і зростає урожайність пшениці, але якість зерна 2016 року навіть гірша минулого сезону.

Але, незважаючи ні на що, ЄС залишається лідером по урожайності. В кінці ХХ сторіччя США були другими в рейтингу врожайності пшениці,  а ось на початку 2010-років вже поступилися Україні і Канаді, яка збільшила врожайність на 30% за двадцять років. Темпи приросту врожайності пшениці в РФ також вражаючі – на 41% від середнього значення з 1996 по 2000 рік. Але в обсязі зерна з гектара РФ піднялася з останнього на передостаннє місце, обігнавши тільки Австралію, яка за 20 років наростила врожайність всього на 1%.

Більш глибоке вивчення питання розвитку аграрного сектору України, а саме по основних олійних і зернових культурах, показало, що зникнення колгоспів і радгоспів позитивно вплинуло на виробництво продовольства.

Так, врожайність основних олійних культур (соняшник, соя і ріпак) зросла з 1995 року по 2016 в середньому на 128%. Саме це стало стимулом для інвестицій в переробну галузь України і для виходу на нові світові ринки.

Графік 2. Динаміка зростання урожайності олійних культур в Україні за останні 20 років

Динаміка зростання основних зернових в Україні суттєва, але не така вражаюча, як по олійним. За двадцять років урожайність пшениці, кукурудзи і ячменю зросла в середньому на 69%. Лідером зростання врожайності стала кукурудза.

Графік 3. Динаміка зростання урожайності зернових культур в Україні за останні 20 років

Темпи рекордного зростання врожайності основних культур в Україні є продуктом відкриття України і нашого аграрного ринку західним технологіям і капіталу. За ці два десятиліття зникли безліч ідеологічних штампів, в першу чергу про «унікальність насіннєвої бази України». Ще 4 – 5 років тому назад була поширена думка, що імпортувати і сіяти закордонні сорти пшениці не вигідно і недоречно через різні кліматичних умов. В 2015 і 2016 роках на Півночі України активно висіваються німецькі та італійські сорти озимої пшениці, які в рази продуктивніші від традиційних українських сортів «старої школи». Сподіваємося в найближчі роки наш АПК почне використовувати закордонні сорти ярої високо протеїнової пшениці, яка завжди користується в Світі підвищеним попитом.  

agronews.ua


Адрес новости: http://agrinews.com.ua/show/301103.html



Читайте также: Торгово-промышленные новости ELCOMART.COM