Як українські аграрії за 10 років змінили структуру посівних площ

12 окт, 18:04

Посівні площі в Україні протягом останніх 10 років, фактично, константа — з 2006 року вони розширились лише на 3%, до 26,77 млн га. Але всередині цього показника відбуваються активні процеси заміщення одних культур іншими.

Про це повідомив перший замісник міністра агрополітики Максим Мартинюк на своїй сторінці у Facebook.

«Аграрій-2006 переважно сіяв пшеницю (5,1 млн га), ячмінь (4,77 млн га), кормові культури (3,1 млн га), соняшник (3,85 млн га), цукровий буряк (825 тис. га), відносно небагато кукурудзи (1,89 млн га) та сої (748 тис. га). На зернові припадало 56,5% посівних площ», — зазначив Мартинюк.

За його словами, гречки у 2006 році посіяли біля 390 тис га, відвівши під неї 1,5% посівних площ.

«Рік 2016. Топ культури — пшениця (6 млн га), соняшник (5,9 млн га), кукурудза на зерно (4,25 млн га), соя (1,8 млн га). Відсоток зернових в структурі посівних площ — 53,6%», — зауважив заступник міністра.

«Бачимо карколомне зменшення посівів цукрових буряків (майже в три рази, до 292,4 тис. га) та ячменем (в 2,5 рази — до 1,9 млн га), а також скорочення виробництва кормових культур, яких посіяно 1,9 млн га, що вочевидь є похідною від стагнації тваринництва», — додав він.

Крім того, гречки —149,2 тис га або 0,6% в структурі посівів. Жита було мало в 2006 і стало ще менше у 2016 — 377,1 тис га та 142,3 тис га відповідно.

«Звичайно, не є новиною, що в Україні активно збільшуються посіви соняшнику, а, наприклад, жита — зменшуються. Однак в ретроспективі 10 років можна чітко побачити масштаб цих змін», — прокоментував Мартинюк.

«Більшою частиною вони є абсолютно об’єктивними, оскільки їх скеровує невидима рука ринку. Однак державна аграрна політика ширша, ніж просто співвідношення попиту та пропозиції. Вона має враховувати такі фактори, як забезпечення громадян якісними і доступними продуктами харчування та недопущення їх дефіциту. Тому, навіть будучи абсолютним прихильником ліберального саморегульованого ринку, вважаю справедливим та необхідним стимулювати та підтримувати аграріїв, які не піддались загальному тренду на соняшник та кукурудзу та продовжують сіяти нішеві сільгоспкультури», — підсумував він.

Инф. agravery.com


Адрес новости: http://agrinews.com.ua/show/300881.html



Читайте также: Торгово-промышленные новости ELCOMART.COM