
01 окт, 18:30
.jpeg)
На дешевій картоплі, кажуть селяни, тепер можна заробити хіба що мозолі. А гарбузове насіння цього року коштує до 35 гривень за кілограм, тож хто не лінується – має щедрий прибуток.
Гарбузове насіння та виготовлена з нього олія користується шаленим попитом в країнах Європи. Його споживає фармацевтична та харчова галузі. Коштує воно там вдесятеро дорожче, ніж в Україні . Тож бізнес таки прибутковий.
З одного такого плоду вибирають 200 грамів зернят, це 6-7 гривень.Селяни кажуть, що почали вирощувати гарбузи після того, як здешевіла картопля.
Для порівняння, її нині продають майже по 2 гривні, тоді як кілограм гарбузового насіння коштує щонайменше по 30 гривень. Гарбузи саджають у кожному господарстві, хтось 20 соток, а хтось і декілька гектарів.
Доглядати за ними неважко – треба лише полоти бур’ян. Достигають плоди у вересні. Тож зараз у селі гаряча пора – подвір’я вщерть заповнені гарбузами.
Насіння вибирають цілими сім’ями. Все робиться вручну. Щоб зернята добре зберігалися, їх ретельно просушують. Або в печі, або у спеціальних сушарках.
Відходів від вирощування гарбузів немає. Вибравши насіння, кормові гарбузи згодовують худобі. Саджають і столові, на кашу.
Гарбузове насіння здавна знане корисними властивостями – воно виводить з організму паразитів, застосовується при лікуванні нирок і сечового міхура, зміцнює серце й судини.
agronews.ua
Адрес новости: http://agrinews.com.ua/show/300726.html
Читайте также: Торгово-промышленные новости ELCOMART.COM