Площа тіньової обробки с/господарських земель складає 7 млн. га - УКАБ

13 май, 19:30

Асоціація "Український клуб аграрного бізнесу" оцінює загальну площу тіньової обробки земель сільськогосподарського призначення в 7 млн ​​га, а втрати коштів місцевими бюджетами в результаті несплати податків в цьому сегменті оцінюються в 2 млрд гривень в 2015 році. Про це в ході прес-конференції "Хто платить податки в агробізнесі" в повідомив генеральний директор Українського клубу аграрного бізнесу Тарас Висоцький, інформує прес-служба УКАБ.

Він зазначає, що, виходячи з даних офіційної статистики, аграрії щороку засівають сельхозкультурами до 28 млн га, але, в той же час, зареєстровані лише 21 млн га сільгоспземель.

"Виходить, що в тіньовий обробці знаходиться 7 млн ​​га ... це фактично означає втрати трьох типів податків сільськими громадами", - сказав він.

Серед таких податків - єдиний податок 4 групи (повністю йде до бюджетів сільських громад) і податки з доходу фізосіб, які нараховуються з орендної плати за землю та з заробітної плати співробітникам, адже вони офіційно не наймаються.

Таким чином, за підрахунками УКАБ, в минулому році до місцевих бюджетів сільгосптоваровиробники в вигляді податків направили 6,1 млрд гривень, а втрати цих бюджетів при цьому склали 2 млрд гривень.

У поточному році, якщо ситуація не зміниться, і ці 7 млн ​​га залишаться неоформленими, то в результаті збільшення ставок, бюджети можуть недоотримати 3,6 млрд гривень.

Присутні на прес-конференції експерти вважають, що ситуацію з тіньовим сегментом посилюють, серед інших, проблеми з процесом реєстрації земель.

Також, за словами гендиректора Індустріальної молочної компанії Алекса Ліссітси, все ще залишається невирішеним питання нормативно-грошової оцінки.

"Одна справа - нормативно-грошова оцінка в Луганській області, яка залишається без змін вже 25 років, і інше питання - Рівненська або Хмельницька область, і що можна заробити на 1 га землі в Хмельницькій області, і скільки - в тій же Луганській. Це непорівнянні показники ", - зазначив експерт.

За його словами, Держгеокадастр вже відпрацював нову нормативно-грошову оцінку та її необхідно приймати і втілювати в життя.

Гендиректор агрохолдингу "Мрія" Саймон Чернявський і виконавчий директор компанії AgricomGroup Петро Мельник сходяться на думці, що для вирішення проблеми в "детінізації", перш за все, повинні бути зацікавлені місцеві влади.

В асоціації УКАБ вважають, що збільшити надходження до місцевих бюджетів від тих агровиробників, які зараз працюють "в тіні", може допомогти введення мінімального податкового соціального зобов'язання з 1 га земель.

agronews.ua


Адрес новости: http://agrinews.com.ua/show/298121.html



Читайте также: Торгово-промышленные новости ELCOMART.COM