Не можна залишати українських аграріїв без останньої підтримки держави

19 июн, 13:51

Український агросектор – єдиний, що демонстрував за підсумками 2014 року стабільні показники розвитку, потерпає від браку підтримки держави, тому перш ніж ухвалювати радикальні рішення на кшталт  переведення аграріїв на загальну систему оподаткування, варто зважити всі за і проти, а також впровадити альтернативні варіанти підтримки галузі, та забезпечити їх доступом до кредитування на сприятливих умовах, заявив президент Українського союзу промисловців і підприємців А.Кінах.

«Уряд апелює до поточного проекту меморандуму з МВФ, в якому взяв на себе зобов’язання скасувати податкову підтримку. Що наші аграрії отримають натомість? Альтернативних способів удосконалення умов розвитку агросектору не пропонується,  а поміж тим, в Україні підтримка агрогалузі в десятки разів менша за ту, яку отримують, наприклад, аграрії в ЄС», – заявив А.Кінах.

Громадський діяч наголосив, що наміри уряду скасувати податкові стимули мають на меті наповнення державного бюджету, однак саме наявність цих пільг дає змогу підприємству конкурувати і на внутрішньому, і на зовнішньому ринках, а відтак – сплачувати податки та давати робочі місця громадянам.

«Не важко здогадатися, чого ми доможемося, скасувавши стимулюючі умови оподаткування аграріям і не давши їм нічого натомість – загубимо практично останню перспективну галузь в країні. Уряд має  розробляти альтернативні варіанти підтримки агросектора і паралельно вести переговори з МВФ про пом’якшення  умов співпраці з ним. МВФ наполягає на виконанні умов, спираючись на досвід таких країн.  як Чилі і Нова Зеландія, де субсидії в агрогалузі ще менші. Однак рівняти до них Україну не варто, адже ми незабаром будемо працювати в умовах зони вільної торгівлі, а це означає, що конкурувати будемо з країнами ЄС, де на підтримку агрогалузі виділяються величезні гроші, а ставка кредитування для галузі – у 5-6 разів менша за нашу», – сказав А.Кінах.

Складним назвав А.Кінах питання про альтернативу податковим пільгам у вигляді  адресних цільових дотацій для сільгоспвиробників, адже для цього спочатку треба на законодавчому рівні розробити і закріпити відповідну систему.

«Потім постане питання розподілу цих дотацій, велику роль знову гратиме людський фактор, виникнуть корупційні ризики. Складно порахувати, яка частка з цих коштів дійсно потрапить до аграріїв. Тому таке рішення не може ухвалюватися бездумно, треба прорахувати всі загрози. Не можна допустити, щоб через втрату останньої державної підтримки українських аграріїв витіснили зі світових ринків. Сподіваємося, що уряд  в таких умовах чітко відстоюватиме інтереси агропромислового комплексу, галузі, яка в умовах тотальної економічної кризи ще демонструє зростання», – наголосив президент УСПП.


Адрес новости: http://agrinews.com.ua/show/292093.html



Читайте также: Торгово-промышленные новости ELCOMART.COM