В Украине идет «индустриализация» животноводства

06 фев, 23:04

Підсумки 2013 року свідчать про зростання обсягів валового виробництва сільськогосподарської продукції в Україні, а також про подальшу індустріалізацію тваринництва. Обсяг валового виробництва аграрної галузі становив 253,7 млрд грн, що на 20 млрд грн перевищує показник рекордного 2011 р., коли сільськогосподарської продукції було вироблено на 233,7 млрд грн.
Ці дані містяться у звіті аналітичного департаменту Української аграрної конфедерації (УАК).
Аналітики УАК повідомили, що структура аграрної галузі залишилась майже незмінною порівняно із 2012 р.: 70% валового обсягу припадає на рослинництво, решта ― на тваринництво.

«У 2013 році змінилась структура виробників ― 54% усієї продукції було вироблено сільськогосподарськими підприємствами (порівняно із 50% у 2012 р.). Так, у 2013 р. с. ― г. підприємства виробили 58% усієї продукції рослинництва (55% у 2012 р.) та 43% продукції тваринництва (41% у 2012 р.). Натомість господарства населення збільшили величину валового виробництва на 7 млрд грн порівняно із 2012 р., але зменшили свою частку у структурі виробників на 3% у рослинництві та на 2% у тваринництві», ― йдеться у звіті.

Серед тенденцій 2013 року аналітики називають зростання ролі та ефективності тваринництва, на яке припадає 30% усього валового виробництва та збільшення частки валового виробництва продукції тваринництва (молока, м'яса ВРХ, яєць) у сільськогосподарських підприємствах.
«Збереження такої тенденції дозволить підвищувати не лише якість продукції, але й кількісно наростити її обсяг за рахунок вищої продуктивності та інтенсифікації галузі, що може бути забезпечено саме в умовах сільськогосподарських підприємств. У цілому обсяги валового виробництва тваринництва зросли», ― зазначають експерти.

Згідно зі звітом, в Україні поступово нарощується поголів'я ВРХ ― у 2013 р. воно зросло на 48 тис. голів порівняно із 2012 р., а обсяги виробництва м'яса збільшились на 8%.
«Основними виробниками м'яса ВРХ є сільськогосподарські підприємства (58% валового виробництва), які у 2013 р. наростили свою частку у структурі виробників на 3% порівняно із 2012 р. У регіональному розрізі найбільша питома вага у виробництві м'яса ВРХ належить Черкаській (12,8% із середньодобовим приростом 577 г), Київській (9,5%, приріст ― 546 г) та Дніпропетровській (8,7%, приріст ― 490 г) областям», ― йдеться у звіті.
Аналітики зазначають, що виробництво молока, навіть за умов скорочення поголів'я молочного стада на 9,4 тис. гол., у 2013 р. збільшилося на 122,9 тис. т і становить 11,5 млн т. При цьому позиції господарств населення в обсягах виробництва молока залишаються стабільними ―75-77% всього валового виробництва.

Серед виробників яєць, за даними УАК, питома вага сільськогосподарських підприємств залишається досить високою ― 62%, а загальний обсяг виробництва у 2013 р. становив 19 591 млн шт. (на 2% більше минулорічного показника).

Аналітики переконані, що у 2013 р. в Україні відбулися позитивні зміни в обсягах валового виробництва сільськогосподарської продукції завдяки зростанню обсягів рослинництва на 18% порівняно із 2012 р.
«Крім того, спостерігається поступова індустріалізація галузі тваринництва, про що свідчить зростання частки сільськогосподарських підприємств у обсягах валового виробництва продукції (2008 рік ― 34,4%, 2010 рік ― 38,8%, 2012 рік ― 41,8%, 2013 рік ― 43,5%», ― додали експерти.

agravery


Адрес новости: http://agrinews.com.ua/show/280859.html



Читайте также: Торгово-промышленные новости ELCOMART.COM