В Украине хотят хоть немного облегчить жизнь предпринимателей

22 дек, 23:17

Державна служба України з питань регуляторної політики та розвитку підприємництва розробила Концепцію подальшого реформування дозвільної системи в Україні на 2014-2016 рр.

Як зазначають фахівці відомства, ця Концепція є тим більш важливою, що сьогодні в Україні існує проблема в одночасному застосуванні кількох методів державного регулювання при веденні бізнесу. Зокрема, потребує врегулювання процес одночасного отримання суб'єктами ринку ліцензії, що підтверджує право на провадження певного виду господарської діяльності, та документів дозвільного характеру, які дають право на провадження певних дій щодо здійснення цього виду господарської діяльності, а також отримання фізичними особами дозвільних документів на професійну діяльність.

Концепція подальшого реформування дозвільної системи в Україні на 2014-2016 роки була розроблена Департаментом ліцензування та дозвільної системи Держкомпідприємництва шляхом конвергенції (зближення) коштів держрегулювання господарської та професійної діяльності.

Як зазначають розробники документа, реалізація Концепції дозволить зменшити адміністративний тиск на суб'єктів ринку.

Концепція передбачає впровадження нових принципів у дозвільне законодавство . Її завдання — підвищити ефективність державного регулювання та зменшити адміністративний тиск на бізнес.

І що особливо важливо, завданням Концепції є виключення корупційної складової в дозвільній системі. Також планується використання дозвільних документів (процедур) тільки для небезпечних видів діяльності, об'єктів, продукції та обмежених ресурсів держави. За винятком разових, індивідуальних, професійних дозволів.

Як зазначають у Держпідприємництва, основним завданням Концепції є встановлення правових основ єдиного режиму державного регулювання господарської діяльності шляхом конвергенції ліцензування, дозвільної системи у сфері господарської діяльності та інших засобів регулювання. Основним механізмом впровадження такої системи є класифікація дозвільних документів та їх категоризація за ступенями безпеки. Для класифікації дозвільних документів буде використовуватися функціональний підхід залежно від об'єктів регулювання на здійснення господарської діяльності, на професійну діяльність фізичних осіб, на використання обмежених ресурсів. А також на рухомі та нерухомі індивідуальні об'єкти і разові дії (в тому числі експорт та імпорт), і продукцію.

«Всі країни займаються дерегуляцією, всі розуміють, що в тій кризі, в якій сьогодні знаходиться світ, непросто працювати саме підприємцям», — заявив глава Державної служби України з питань регуляторної політики та розвитку підприємництва Михайло Бродський.

Крім того, кроки, які вже зробила служба в цьому напрямі, поліпшили позиції України в останньому рейтингу Doing Business, який складають експерти Світового банку та Міжнародної фінансової корпорації.

У рейтингу легкості ведення бізнесу Україна піднялася на 28 позицій порівняно з минулим роком і посіла 112-е місце серед 189 учасників. Це стало можливим за рахунок кардинального реформування процедур відкриття бізнесу. А роль Держпідприємництва у спрощенні ведення підприємницької діяльності була ведучою.

Зокрема, відомство ввело діяльність юридичних і фізичних осіб – підприємців без свідоцтва про держреєстрацію, при цьому термін держреєстрації юридичної особи скоротився до двох днів. Платників податків повністю звільнили від необхідності подання повідомлень про відкриття або закриття рахунків до органів ДПС, а термін взяття на облік рахунків платників податків був скорочений до однієї години.

Нагадаємо, що на початку листопада Президент України Віктор Янукович схвалив прийнятий Верховною Радою 24 жовтня Закон №657-VII , який передбачає спрощення реєстрації та обліку платників податків. Згідно з документом, скорочено термін повідомлення банками податкових органів про відкриття рахунків платників податків з трьох робочих днів до не пізніше ніж на наступний робочий день. А також була скасована необхідність отримання свідоцтв про реєстрацію платника ПДВ.

Крім того, платники податків були звільнені від обов'язкового повідомлення контролюючих органів про зміну їхніх даних , якщо такі дані внесені в єдиний держреєстр юросіб і фізосіб – підприємців.

Певні спрощення передбачено і для інших категорій платників. Так, кожен підприємець, який не платить ПДВ, отримає право бути платником єдиного податку одразу після реєстрації.

myvin.com.ua


Адрес новости: http://agrinews.com.ua/show/279754.html



Читайте также: Торгово-промышленные новости ELCOMART.COM