Украину могут заставить отдавать свое зерно России почти даром

20 дек, 07:03

З початку поточного маркетингового року (1 липня 2013) Україна експортувала 16,4 млн. тонн зернових. В свою чергу Росія, згідно повідомлення від її міністра сільського господарства, експортувала більше 14,3 млн. тонн зерна. Це на 2,1 млн. тонн менше ніж експорт із України.

Темпи експорту в грудні із України теж значно більші – 2,32 млн. тонн проти 350 тисяч тонн експорту зерна із РФ. Крім того, за поточний місяць із України було експортовано близько 234 тисяч тонн олійних культур. Росія в свою чергу є нетто-імпортером сої.

З урахуванням навіть «рекордного» врожаю в Росії в 90 млн. тонн (залікова вага), експортний потенціал майже вичерпано. В той же час експортний потенціал України навіть тільки по зерновій групі використано тільки на 52% - 55%. Очікується, що загальний зерновий експорт складе від 30 до 31,8 млн. тонн.

Ця інформація відноситься до постійних перемовин між Україною та РФ щодо створення Причорноморської зернової біржі і хто там повинен бути головним. Якщо нас вимусять поступитися, то вийде що країна – імпортер продовольства буде диктувати свої умови Україні – чистому експортеру зерна і олійних. До речі, серед операторів ринку є побоювання, що Україну вимусять спрямувати свій експорт в бік Росії по «пільгових» цінах.

Источник


Адрес новости: http://agrinews.com.ua/show/279658.html



Читайте также: Торгово-промышленные новости ELCOMART.COM