Что спасло украинских аграриев от огромных убытков

18 дек, 04:32

Причини хороших темпів зростання в сільському господарстві в ефірі радіостанції «Голос Столиці» обговорили експерти Борис Кушнірук та Олексій Якубін.

Ледве помітне, але поліпшення. У листопаді деякі ключові галузі української економіки показали добрі результати. Темпи зростання в сільському господарстві зросли до 11,7 %, а спад у будівництві та транспортній сфері скоротилися на кілька процентних пунктів. Роздрібна торгівля стала єдиною галуззю, що показала негативну динаміку. Тут темпи зростання сповільнилися з 9,5% до 9,2%.

Про те, що зараз відбувається з українською економікою, радіостанція «Голос Столиці» говорила з економічним експертом Борисом Кушніруком.

«Поліпшення ситуації в аграрному секторі пов’язане з тим, що у жовтні призупинене через рясні дощі збирання врожаю було відновлено. Зростання стосується не тільки рослинництва, а й тваринництва. Таким чином аграрний сектор у нас залишається фактично єдиним сектором економіки, який показав суттєве зростання. Хоча є позитивні тенденції, пов’язані з хайтеком, нашою ІТ-індустрією», - підкреслив експерт.

За його словами, економіка України має проблеми, пов’язані з падінням експорту продукції хімії та металургії, а також суттєвим падінням цін на аграрну продукцію на зовнішніх ринках.

Незалежний експерт з аграрних питань Олексій Якубін пояснює хороші темпи зростання в сільському господарстві активним експортом зернових та олійних культур: «У першу чергу, це пов'язано з новими ринками і гарним урожаєм у самій країні. У першу чергу це нові ринки північної Африки, Азії, Близького Сходу, Європи».

Водночас, учасники аграрного ринку скаржаться, що через рекордний врожай зазнають збитків. «Вони зазнають збитків не тільки через те, що їм ніде зберігати зерно (є статистика, що кожен рік ми втрачаємо близько третини врожаю), а тому що цього року цінова кон'юнктура на зернові у світі знизилася. Ринок світових зернових зараз дуже насичений», - пояснює експерт.

За його словами, дається в знаки і те, що з кожним роком у країні зменшується кількість вагонів для перевезення зерна: сьогодні «Укрзалізниця» має тільки 10 000 таких вагонів, при тому, що врожай збільшився.

Нагадаємо, незважаючи на те, що в листопаді була зафіксована тенденція до уповільнення економічного спаду, за результатами 2013 зростання ВВП України опиниться на нулі. Про це заявив перший заступник міністра економічного розвитку Анатолій Максюта. Згідно з даними Держстату, ВВП України падає вже п'ять кварталів поспіль.


Адрес новости: http://agrinews.com.ua/show/279577.html



Читайте также: Торгово-промышленные новости ELCOMART.COM