Сможет ли Украина побороть глубокий экономический кризис

17 дек, 07:21

Олексій Азаров, який представляє Партію регіонів у Верховній Раді і доводиться сином нинішньому главі уряду України Миколі Азарову, в інтерв’ю австрійській Die Presse розповів про стан економіки своєї країни і поділився думкою про опозицію.

За словами Азарова-молодшого, рішення українського керівництва відмовитися від підписання Угоди про асоціацію з ЄС “за своєю природою не політичне – у нього, навпаки, економічне підґрунтя. Економіка (України) в глибокій кризі. Відтоді, як колишня прем’єр-міністр Юлія Тимошенко уклала з Росією договір про постачання газу, Україна платить за природний газ в два з гаком рази більше, ніж Австрія. Ми платимо по 6 млрд доларів на рік. Це великі гроші, це веде до збитків… У нас дуже драматичний стан: в 2013 році ми позбулися чверті російського експорту… Якби так тривало далі, результат був би руйнівним”.

У відповідь на зауваження кореспондента Die Presse, що “Росія чинить на Україну тиск”, Азаров сказав: “Я не кажу про тиск. Але через деякі обставини ми зазнаємо збитків у експортних операціях”.

“Якщо ми втрачаємо ринки (збуту) на Сході, ми повинні замінити їх новими ринками на Заході. Між нашим урядом і ЄС довго йшли переговори, але в угоді про вільну торгівлю і раніше прописані експортні квоти на наші продукти. У випадку з цукром, наприклад, це 10 тис. тонн, а ми виробляємо 2 млн тонн… Це не можна назвати справжньою угодою про вільну торгівлю. Нашому уряду дуже важко було б таке пережити, до того ж це викликало б акції протесту. Не сьогодні, то через два місяці. Я підкреслюю: ми не відвернулися від ЄС. Ми хочемо домогтися вигідніших умов”.

“Опозиція не знає, чого вона хоче, – вважає Олексій Азаров. – Вона хоче дострокових виборів, але для нових виборів немає жодних підстав… Якщо ми хочемо бути європейцями, треба поважати закон. Радикальні активісти партії “Свобода” ненавидять людей, які живуть на сході країни. Це не по-європейськи… Уряд готовий до компромісу, а опозиція – ні”.

Источник


Адрес новости: http://agrinews.com.ua/show/279529.html



Читайте также: Торгово-промышленные новости ELCOMART.COM