Предпринимателей начнут штрафовать уже с начала нового года

14 дек, 23:33

Нових податків з підприємців не дертимуть, однак легше не стане – наберуть чинності запроваджені цьогоріч нововведення

Чимало наобіцяли вітчизняні можновладці підприємцям – спростити реєстрацію, скасувати печатки, зменшити кількість перевірок та знизити ставку податку на додану вартість тощо. Однак, вочевидь, все це так і залишиться обіцянками. І хоча офіційно нових податків вводити наступного року наміру не мають, дрібному та середньому бізнесу навряд чи від того буде легше. Річ у тім, що у проекті бюджету на наступний рік, розробленому Кабміном, передбачено збільшення податкових надходжень на понад тридцять три мільярди гривень. Досягти такої цифри планують, відмовившись від зниження ставок ПДВ та податку з прибутку, на яке так чекали представники бізнесу. Окрім того, поповнити бюджет мають намір завдяки збільшенню акцизу та податку на доходи фізичних осіб.

Загалом, наступний рік не принесе бізнесові якихось глобальних змін, як це було торік та 2012-го. Однак наберуть чинності ті нововведення, котрі ухвалили цього року. Декотрі з них відверто обурюють підприємців, наприклад, введення книги обліку доходів і витрат під час продажу ввезених товарів, використання касових апаратів і зобов`язання вести облік запасів товарів, ввезених до 1 січня 2014 року. Тож асоціації малого та середнього бізнесу вже пообіцяли зібрати новий податковий майдан.

Оскільки податкове законодавство прив’язане до бюджету, а його на наступний рік ще не ухвалили, то передбачити, що саме чекає на підприємців 2014 року, досить складно. Водночас є низка нововведень, котрі за будь-яких обставин почнуть діяти у новому році, каже голова Асоціації виробників Буковини Неля Малько.


ПДВ та податок з прибутку не зменшать

Анонсованого та такого очікуваного підприємцями зниження ставок податку на додану вартість та податку з прибутку не буде. На те є кілька причин. Наприклад, проти такої поблажки бізнесу виступив МВФ. Власне, не знижувати ставок ПДВ було однією із головних вимог кредитора.

Нагадаємо, планували, що 2014 року ставки знизять до 17 та 16 відсотків відповідно, проте у проекті бюджету, розробленому урядом, їх залишили без змін до січня 2015 року. Відтак ставка ПДВ і далі становитиме 20 відсотків, податок з прибутку – 19.

Податок на нерухомість

Набере чинності податок на нерухомість. Його запровадили ще на початку цього року і навіть дехто вже його сплатив. Однак оскільки база об’єктів нерухомості не була готова, остаточне введення податку вирішили відтермінувати до січня 2014 року. Відтак наступного року він буде обов’язковим для всіх. Правила не зміняться – платитимуть ті, хто має квартири площею понад 120 квадратних метрів, та будинки, більші, аніж 250 квадратних метрів. Раз на рік потрібно буде розрахуватися за кожен квадратний метр надлишкової площі. За кожен квадратний метр податок становитиме 11,73 гривні (якщо площа квартири не перевищує 240 квадратних метрів, а будинок не більший, аніж 500). Якщо ж площа більша, то податок становитиме 30,97 гривні за метр.

Зареєструватися підприємцем буде простіше

Наступного року мала б почати діяти спрощена процедура реєстрації та облікування підприємців. Відповідний закон ухвалили ще у листопаді цього року, чинності він набирає у січні 2014 року. Документ передбачає, що потреби обирати свідоцтво платника податку на додану вартість та єдиного податку немає. Їх замінить один папірець – виписка з Єдиного держреєстру. Як це працюватиме на практиці – сказати складно, бо нині набагато легше взяти свідоцтво платника ПДВ у Податковій, аніж дістати виписку у Держреєстратора. З одного боку, на папері ніби і справді процедура виглядає спрощеною. Та насправді вона буде такою тільки за умови, що коректно працюватиме електронна система реєстрації. Якщо ж під час реєстрації і далі будуть довжелезні живі черги, про спрощення навряд чи можна говорити.


Немає касового апарата з Інтернетом – штраф

Адаптивний період для підприємців, протягом котрого вони мали встановити нові касові апарати (або модернізувати старі), для передавання фінансової звітності до Податкової он-лайн завершується. Відтак з 1 січня 2014 року за їхню відсутність штрафуватимуть. Якщо для підприємців у містах це лише питання додаткових витрат, то для тих, хто працює у сільській місцевості (особливо у віддалених гірських населених пунктах) – справжня біда. Мова йде в першу чергу про Путильський та Сокирянський райони. Річ у тім, що там не те що нормального Інтернету немає, телефонний зв’язок працює з перебоями. А електронну звітність треба подавати щодня. Якщо зі звітом запізняться – штраф.


Немає POS-термінала – штраф

Якщо донедавна податківці обмежувалися попередженнями про необхідність встановити спеціальні термінали для безготівкового розрахунку, то з жовтня 2014 року за їхню відсутність на підприємців чекають чималі штрафні санкції – від 1700 до 3400 гривень. На Буковині це нововведення актуальне тільки для Чернівців, адже закон чинний тільки для населених пунктів з населенням від 25 тисяч осіб.


За незахист персональних даних – 1400 гривень штрафу

Великі підприємства, у яких є чимало роботи у податковому плані, зазвичай мають по 2-3 бухгалтери, аби більш жорстко відслідковувати правильність виконання всіх норм закону. Утім, є і такі підприємства, які мають позаштатного бухгалтера, який лише допомагає у веденні документації та поданні звітів. Власне, саме у такому разі варто особливо звернути увагу на дотримання законодавства про захист персональних даних, адже на більшості підприємств такого захисту немає. Тож саме проблеми із захистом персональних даних можуть стати бомбою уповільненої дії. Поки що до цього ставляться спокійно, але вже з нового року очікують пожвавлення контролю за дотриманням цих норм, мінімальне стягнення за недотримання захисту даних обернеться для кожного підприємця щонайменше у 1400 гривень.

Юлія ХОРОШУН



Адрес новости: http://agrinews.com.ua/show/279435.html



Читайте также: Торгово-промышленные новости ELCOMART.COM