До чего докатилась экономика Украины

14 дек, 23:09

За кілька тижнів до Нового року охоплена протестами Україна опинилася без держбюджету на наступний рік, з проблемами по лінії держказначейства, і з хитким курсом національної валюти. Проте фінансисти з сьогоднішньої ситуації трагедії не роблять, переконуючи, що влада триматиме курс до останнього

Головне, без паніки. Ця фраза пройшла лейтмотивом більшості коментарів фінансистів та аналітиків, які прийнялися дружньо заспокоювати населення, яке на фоні протестних настроїв кинулося в обмінники, що ситуація на валютному ринку під контролем і стабільності гривні нічого не загрожує. Мовляв, протести окремо, економіка окремо. Хоча насправді подібні посилання більше нагадують прохання не панікувати – чи то пак, не рубати гілку, на якій усі ми сидимо.

Паніка така паніка

У Вінницькому територіальному відділенні Нацбанку констатують – за останній тиждень збільшилась і продаж, і купівля валюти. Проте точну цифру назвати відмовились. Аргументуючи необхідністю погодження з Києвом. Сам Київ цифри оприлюднив. На міжбанку з другого по п’яте грудня операції з купівлі-продажу тільки доларів збільшилися на 45%, порівняно з тижнем раніше. Середній об’єм торгівлі доларами у четвер досяг 1,95 мільярда - це максимум з листопада минулого року.

У банківських відділеннях Вінниці констатують – попит на іноземну валюту справді зріс, в першу чергу активізувалися валютники (у них долар тепер коштує по 8,5 гривні). Долари є в наявності в межах лімітів, виділених на відділення.

- Ті, хто хочуть купити 100-200-500 доларів, можуть це зробити без проблем, - кажуть в банку «Хрещатик», - але 10-50 тисяч, які запрошують «міняли», немає.

- Звичайно люди купують не більше 200-300 доларів, з такими сумами проблем немає, - кажуть у Укргазбанку.

Водночас фінансисти відмічають, явище викликане панічними настроями населення і скоріше за все носить тимчасовий характер, а уже ближче до Нового року не виключена зворотна тенденція, коли люди продаватимуть долари, щоб зробити подарунки до свят.

Курс здається першим

Водночас з 25 листопада по 5 грудня національна валюта подешевшала по відношенню до долара на вісім копійок. В минулий четвер долар досяг значення  в 8,26-8,28 гривні, яке стало максимумом з 14 листопада 2012 року. Правда, уже в п’ятницю, після того як Нацбанк вийшов на міжбанк з доларами по 8,2 гривні, курс відкотився до 8,24. Аналітики переконані – влада спробує втримати курс національної валюти до останнього. Головне питання – як надовго у регулятора вистачить запасів міцності.

В теорії тримати курс потрібно до виборів 2015 року, адже девальвація гривні автоматично потягне за собою подорожчання іноземних товарів (техніки, авто, одягу, імпортних продуктів харчування тощо), а також дорожчий російський газ, який Україна теж купує за долари, а це неодмінно вплине і на без того хиткі рейтинги нинішнього керівництва держави.

Де гроші?

Проваливши угоду про Асоціацію з ЄС, яка мала б підвищити інвестиційну привабливість країни і за яку начебто в Кабміні хотіли отримати 160 мільярдів євро, і не отримавши нічого, президент держави в спішному порядку відбув у Китай. У Піднебесній він сподівався отримати близько 17 мільярдів доларів кредиту і інвестиції ще на вісім мільярдів. Домовився чи ні – інформація розходиться. Але уже наступного дня, шостого грудня, Янукович запланував зустріч в Сочі з Путіним, щоб поговорити про знижку на газ і … кредит не менше 12 мільярдів.
Такі «метання» гаранта відбуваються на фоні зростання негативного торгового сальдо до мінус 10 мільярдів, скорочення резервів Нацбанку до 20,6 мільярда доларів, а обсягу залишку на єдиному казначейському рахунку, звідки в тому числі фінансуються і всі соцплатежі до – 1,2 мільярда гривень. Менше було тільки в жовтні і в…2003 році, це при тому, що за цих десять років гривня девальвувала більше ніж вдвічі.
А ще країна досі не має бюджету на наступний рік. Перед відльотом у Китай президент доручив підготувати проект бюджету на наступний рік і внести його в Раду до 17 грудня. Але, в нинішніх умовах мало віриться в те, що нардепи встигнуть, а головне - зможуть його проголосувати.
- Якщо новий бюджет не буде прийнятий, це означатиме, що ми працюватимемо по минулорічному кошторису, - каже директор департаменту економічного регіонального розвитку Вінницької області Андрій Гижко. – Люди отримуватимуть зарплату, здійснюватимуться розрахунки за енергоносії, звісно, це не дасть певного поштовху для розвитку, але стабільність роботи всіх служб буде забезпечена. Куди гіршою сьогодні здається ситуація довкола державного казначейства. Як на мене, оскільки доходи навряд чи вдасться збільшити, доведеться почати економити. У нас є ряд програм, які не дають ні певного економічного ефекту, ні надходжень до бюджету

То що з курсом

- Якщо дивитися на ситуацію з боку, то, безумовно, девальваційний тиск очевидний, як і передумови до збереження негативних факторів в середньостроковій перспективі. Але попереду президентські вибори, а в Україні економічна ефективність традиційно оцінюється населенням і урядом через призму курсу, - каже аналітик аналітичної групи  Da Vinci Анатолій Баронін.

За словами фінансистів, в арсеналі Нацбанку досить адміністративних важелів захисту курсу: починаючи від попереджень та позапланових перевірок банків-порушників, запідозрених у спекуляціях, і закінчуючи обмеженням доступу до міжбанківського валютного ринку. А в перспективі – максимальна «стерилізація» гривні до того рівня, щоб банкам не вистачало вільного ресурсу для виходу на міжбанк для купівлі валюти.

Загалом аналітики 16 українських банків та інвестиційно-консалтингових компаній прогнозують гривню на рівні приблизно 8,3 за $1 в кінці грудня, а в наступному році - близько 8,7/$1. В Національній Асоціації Банків України не виключають, що до кінця року готівкова гривня може девальвувати до позначки 8,5 гривні за долар. Що трохи більше ніж розрахунковий курс гривні, на основі якого обраховувався держаний бюджет на поточний рік (8,4 грн/дол.).

20minut.ua


Адрес новости: http://agrinews.com.ua/show/279429.html



Читайте также: Торгово-промышленные новости ELCOMART.COM