Украинской экономике пророчат девальвацию или дефолт

12 дек, 01:31

Фінансова криза в Україні стає реальнішою, а вибір варіантів виходу з неї дуже обмежений.

Про це йдеться в матеріалі The Wall Street Journal, переклад якої публікують "Ведомості".

За даними Moody's, до кінця наступного року Україна має виплатити за зовнішнім боргом близько $10 млрд. Але на 1 грудня нинішнього року валютні резерви країни становили всього $18,8 млрд. При цьому на початку листопада вони були $20,6 млрд. Скорочення відбулося значною мірою через те, що центробанк витратив на підтримку гривні близько $800 млн.

Деякі аналітики попереджають, якщо Україні не вдасться знайти джерела фінансування, то країні доведеться піти на девальвацію валюти або навіть оголосити дефолт за держоблігаціями. "Українській владі потрібно терміново знайти гроші, якщо вона не хоче допустити обвалу гривні", - говорить аналітик з ринків, що розвиваються, з Nomura Дмитро Петров.

При цьому фінансові труднощі зв'язують руки українській владі. Теоретично могли би допомогти Росія чи МВФ, однак президенту Віктору Януковичу буде нелегко домовитися з кожною зі сторін. "Одна справа, якщо у вас немає перспектив залучити фінансування. Проте в даному випадку перспективи, здається, є. Питання в тому, що жодна з них не підходить Януковичу в даний момент", - говорить Білл Перрі, керівник фонду Stone Harbor Investment Partners.

За даними Markit, середня прибутковість українських корпоративних облігацій на закритті торгів у понеділок склала 15,25%, що майже на 2 процентних пункти вище, ніж наприкінці листопада; це рекордний показник за два роки. У березні вона становила 7,5%.

Деякі власники корпоративних облігацій не мають наміру їх продавати. Це свідчить про впевненість інвесторів, що Україна, зрештою, знайде можливості фінансування.

Зважаючи на нестабільну політичну ситуацію в країні, деякі інвестори схильні надавати кредити українським компаніям, але не уряду. Інші мають намір залишатися осторонь. В Україні є гідні компанії, але політична ситуація занадто несприятлива, щоб купувати їх облігації, пише видання.

Источник


Адрес новости: http://agrinews.com.ua/show/279346.html



Читайте также: Торгово-промышленные новости ELCOMART.COM