Почему Украина производит так мало рыбы

18 ноя, 01:47

У продуктовому кошику українців тільки 15% рибного продукту вітчизняного виробництва, інші 85% — імпорт. Про це повідомили в прес-службі Асоціації рибалок України.

За даними асоціації, на сьогодні Рибницький прісноводний ресурс України оцінюється в 1,1 млн. га (тільки внутрішніх водойм без урахування морів, лиманів), але використовується тільки на 10%.За повідомленням асоціації, вітчизняний рибпром занепадає.

«Минулого року на внутрішніх водоймах, у тому числі в Чорному та Азовському морі, загальний вилов склав трохи більше 100 тис. т., тоді як у 1991 році в Україні щороку видобували 1,14 млн. т риби, а імпорт морепродуктів у продуктовому кошику склав 10%. На сьогодні хоч і виписуються квоти на вилов у Чорному морі 27 видів риби, але для повноцінного вилову залишилося тільки два: кільки і хамса, решту ловлять у мізерній кількості. Для порівняння, в 1991 році об’єктами промислового лову в Україні було понад 60 видів риб, багато з яких сьогодні в Червоній Книзі», — пояснили експерти Асоціації.

За даними Держкомстату, з 1990 по 2012 роки загальний обсяг виловленої риби та інших водних живих ресурсів скоротився з 1066 тис. до 203,9 тис. т. у порівнянні з 2009 роком, коли виловили 256,9 тис. т., вилов скоротився на 25% і вже в 2012 році він становив усього 203,9 тис. т., вітчизняну рибу замінила імпортована (358,215 тис. т. в 2012 р.).

«За 2012 вживання в нашій країні рибного продукту склало 660 тис. т., що в перерахунку на душу населення становить 14,5 кг на рік. За даними ФАО (Продовольча і сільськогосподарська організація ООН), в європейських країнах споживання цієї продукції на душу населення становить 19,6 кг», — йдеться в повідомленні.

finance.ua


Адрес новости: http://agrinews.com.ua/show/278490.html



Читайте также: Торгово-промышленные новости ELCOMART.COM