Государство прекратит закупку ягод по неслыханно высоким ценам

02 ноя, 00:06

Влада і опозиція зареєстрували в Парламенті спільний варіант антикорупційного законопроекту. Автори обіцяють: його проголосують вже наступного тижня. Про юридичні тонкощі документа розповіла політичний оглядач радіостанції «Голос Столиці» Сніжана Гришина.
Малина – сімсот гривень за кілограм, ожина – півтисячі гривень, полуниця – триста. За такими цінами держава купувала ягоди для їдальні, що обслуговує персонал президентської адміністрації. Для тієї ж таки Банкової, а ще для Кабміну, придбали червону ікру, ціна якої – тисяча сто гривень за стограмову банку та шампанське «Вдова Клико» - тисяча гривень за пляшку. Це результати минулорічних тендерів. З усіх підприємств, що бажали здійснювати дані послуги, держава мала вибирати тих, хто запропонував найкращі умови. Тобто, найбільш дешеву та якісну продукцію! Вийшло з точністю до навпаки. А є й абсолютно парадоксальні закупки. Того ж таки 2012 року, Міносвіти для українців, які спілкуються (увага!) польською мовою, замовило підручників аж на шістдесят мільйонів. Це інформація, що сколихнула все суспільство. Аби малина для корупціонерів закінчилась, народні депутати вирішили змінити умови проведення тендерів. Як саме - розповіла автор законопроекту Олеся Оробець.

«Мільярди гривень залишилися без будь-якого громадського контролю. Я, як депутат, не маю можливості побачити ні в кого, ні за які суми, ні навіщо було закуплено те чи інше обладнання, чи ті чи інші послуги. Це шалені крадіжки з держбюджету. Норма законів про державні закупівлі, яка зобов’язує державні підприємства опубліковувати дані про здійснені ними закупівлі. Як на мене, це найважливіше, тому що це абсолютно зрозумілий і дієвий механізм. Цим законопроектом хочемо очі відкрити і дати людям можливості розуміти куди йдуть їхні кошти, контролювати їх, в кінці кінців бити по руках тим, хто надто розікрався», - сказала вона.

Та люблять українські чиновники не лише підмальовувати цифри, а й навпаки – віднімати кількість нулів. У своїх деклараціях. Чи записувати старенького запорожця, коли насправді мають автопарк машин бізнес-класу. А ще – рахунки у банках, квартири та земельні ділянки, переписані на родичів. Тепер за недостовірність даних у деклараціях, їм доведеться чималенький штраф сплатити. Від ста п'ятдесяти до п'ятисот неоподаткованих мінімумів. Це в двадцять разів більше, аніж раніше було прописано в законі. Щоправда, як практично чиновників вивести на чисту воду, автори антикорупційного закону достеменно не пояснили. Говорить народний депутат Віктор Чумак.

«Можемо написати найкраще, найжорсткіше, найправильніше законодавство проти корупції, але воно буде просто в пустоту, якщо не буде політичної волі боротися з цією корупцію. Ми поки що, чесно кажучи, виконуємо всі міжнародні рекомендації на майбутнє. Раніше вона взагалі не була встановлена, зараз встановлена відповідальність і це вже справа суду, це вже публічний осуд. Хай він буде маленький, але це вже публічний осуд. Це вже справа, яка набуває гласності, яка набуває публічного розголосу. Ось в чому питання. Давайте будемо йти поступово, давайте будемо робити невеликі кроки», - сказав Чумак.

І що той штраф, коли йдеться про більш важливі речі. Задля того, аби применшити свої статки в деклараціях, кандидати в президенти та в народні депутати ладні і не такі гроші платити. Надважливо документ проголосувати у першому читанні, а з часом можна його й доопрацювати. Автори пояснюють: ухвалення антикорупційного пакету законів – то вимога ЄС для підписання угоди про Асоціацію. А в тому, що його проголосують, немає жодного сумніву. Бо над законопроектом працювали представники всіх парламентських фракцій, виробивши спільну позицію. То ж кінець малині для корупціонерів має прийти вже наступного четверга. Саме на цей день попередньо запланували документ винести на голосування.


Адрес новости: http://agrinews.com.ua/show/278041.html



Читайте также: Торгово-промышленные новости ELCOMART.COM