Проблеми з вантажоперевезеннями на українсько-молдовському кордоні

09 мар, 16:04

Міністерство транспорту та зв’язку України констатує, що кризова ситуація з вантажоперевезеннями на кордоні України та Придністровського регіону Республіки Молдова склалася внаслідок фактичної самоблокади придністровської сторони.

Починаючи з 03.03.2006 року Держмитслужба України здійснює належне митне оформлення товарів та транспортних засобів, що ввозяться в Україну з Республіки Молдова. Мінтрансзв’язку України заявляє, що українська сторона повністю забезпечує доставку товарів та вантажів до українсько-молдовського кордону та їх переміщення відповідно до діючого порядку. Для цього задіяні всі потужності і можливості української транспортної галузі. Водночас ці кроки зведено нанівець неадекватними діями придністровської сторони, котрі полягають у блокуванні перевезень на відповідних ділянках перетину українсько-молдовського кордону.

Так станом на ранок 9 березня 2006 року на коліях залізниць по всій Україні очікували передачі 2623 вагони призначенням на Рені-Галац. Відповідальність за блокаду руху товарів та вантажів повністю несе придністровська сторона.

Міністерство транспорту та зв’язку України заявляє, що з українського боку не вчинено жодних дій, котрі б обмежували рух вантажів та товарів у районі кордону України та Придністровського регіону Республіки Молдова і висловлює стурбованість тією обставиною, що створюються проблеми перевізникам, та шукає шляхів виходу з штучної кризи, створеної внаслідок дій придністровської сторони. Так Мінтрансзв’язку та Укрзалізниця проводять переговори з вантажовласниками та експедиторськими фірмами щодо спрямування вантажів альтернативними шляхами. Зокрема, існують можливості перенаправлення вантажів через порт Ізмаїл та частково на перехід Могилів-Подільський.

Як повідомлялось, з метою активнішого розвитку міжрегіонального співробітництва у Придунайському регіоні та для збільшення обсягів перевезень, у тому числі транзитних, Міністр транспорту та зв’язку України Віктор Бондар висту з ініціативою прискорити початок будівництва залізничної гілки від Ізмаїла до порту Рені, передбаченого “Комплексною програмою утвердження України, як транзитної держави у 2002-2010 роках”.

Міністерство транспорту та зв’язку України вважає, що відновлення нормального процесу руху вантажів на українсько-молдовському кордоні сьогодні повністю залежить від виваженої позиції придністровської сторони, яка має відмовитись від самоізоляції та самоблокади і дотримуватись встановлених митних правил на кордоні України та Молдови.

"Урядовий портал"


Адрес новости: http://agrinews.com.ua/show/119925.html



Читайте также: Торгово-промышленные новости ELCOMART.COM