Комітет підтримує проект Кодексу України про надра

10 мар, 12:53

На засіданні Комітету зазначалося, що проект нової редакції Кодексу розроблено з метою вдосконалення системи державного регулювання та управління у сфері користування надрами для посилення державного впливу при широкому впровадженні в галузі геології, використання та охорони надр ринкових механізмів, а також вирішення проблем, пов´язаних з підходами до фінансового забезпечення робіт з ліквідації об´єктів гірничодобувних підприємств тощо.

Законопроектом передбачається, що корисні копалини, підземні пустоти, енергетичні та інші ресурси, які є складовими частинами надр, не можуть передаватись у приватну або колективну власність.

Визначається право власності на геологічну, маркшейдерську та іншу інформацію стосовно надр і порядок її зберігання, а також право інтелектуальної власності у сфері гірничих відносин, виключні права на яку можуть виникати у випадку визнання цієї інформації результатом інтелектуальної діяльності.

Проектом формується поняття "публічної геологічної інформації", стандарти якої розроблятимуться спеціально уповноваженим органом виконавчої влади з питань геологічного вивчення та забезпечення раціонального використання надр і затверджені Кабінетом Міністрів України.

и Комітету вважають, що реалізації Кодексу допоможе посилити права користувачів надр, створить більш сприятливі умови для недержавних інвестицій щодо вивчення і розробки родовищ корисних копалин та більш ефективного регулювання відносин між суб´єктами господарювання та органами державного управління у галузі надрокористування.

Крім того, висловлювалися зауваження до окремих положень Кодексу та запропоновано внести зміни до деяких законів, що стосуються земельних відносин та правових засад підтримки та захисту економічної конції, обмеження монополізму.

За підсумками обговорення народні депутати ухвалили рішення про доопрацювання законопроекту при підготовці до другого читання.

"ВРУ"


Адрес новости: http://agrinews.com.ua/show/119864.html



Читайте также: Торгово-промышленные новости ELCOMART.COM