Ющенко: Позиція України щодо ситуації на українсько-молдовському кордоні відповідає міжнародним правилам

13 мар, 09:22

Позиція України щодо ситуації на придністровській ділянці українсько-молдовського кордону відповідає міжнародним правилам та плану врегулювання придністровського конфлікту. Про це Президент Віктор Ющенко заявив сьогодні після зустрічі з Президентом Литовської Республіки Валдасом Адамкусом, відповідаючи на запитання журналістів.

Глава держави також повідомив, що найближчими днями в Києві відбудуться переговори з придністровською стороною з питань, які потребують додаткових консультацій.

Президент нав, що план України з врегулювання конфлікту підтримали як Парламент Молдови, так і придністровська сторона. Він також запевнив, що Україна врегульовує торгово-економічні питання з Молдовою, виходячи з визнання територіальної цілісності цієї держави, її незалежності та суверенітету. «Звідси випливає інше зобов’язання, яке стосується економічного блоку. Вся організація економічних зв’язків, митних процедур повинна відбуватися на основі міжнародних правил», – наголосив Президент. За його словами, ці правила встановлюють, що перетин будь-якого кордону «має відбуватися на базі документообігу та реєстрації, який ведеться в протилежній суверенній країні».

За словами Президента, зазначені реєстраційні процедури впроваджено виключно для забезпечення прозорості перетину українського кордону. Вони жодним чином не впливають на організацію фінансових і бюджетних відносин у Придністров’ї та відповідають усім міжнародним вимогам. В. Ющенко також нав, що за ситуацією на українсько-молдовському кордоні стежать представники ЄС, і «до сьогоднішнього дня ми не отримували жодного зауваження про порушення норм і міжнародних процедур».

Глава держави закликав керівництво Придністров’я з розумінням поставитися до вимог, які випливають з комплексного плану політичного врегулювання конфлікту. За словами Президента, нещодавно він мав розмову з цього приводу з лідером Придністров’я Ігорем Смирновим, в якій детально виклав позицію української сторони.

"Офіційне представництво"


Адрес новости: http://agrinews.com.ua/show/119819.html



Читайте также: Торгово-промышленные новости ELCOMART.COM