Пленарні засідання 14 березня 2006 року

14 мар, 16:55

Ранкове засідання розпочалося з інформації Голови Верховної Ради України Володимира Литвина про засідання Погоджувальної ради, яке відбулося напередодні. На ньому було визначено розклад пленарних засідань Верховної Ради України на 14-17 березня. У зв\'язку з необхідністю невідкладного врегулювання ряду назрілих питань Погоджувальна рада визнала за необхідне запропонувати Верховній Раді перед Днем Уряду, як виключення, розглянути законопроекти стосовно вдосконалення виборчого законодавства, фінансування виборів, телебачення, радіомовлення та чорнобильських проблем.

Народні депутати на пропозицію головуючого проголосували за те, щоб здійснити відступ від Регламенту і розглянути запропоновані законопроекти перед Днем Уряду.

До порядку денного першим було включено законопроект про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо оскарження неточностей у списках виборців). Ним пропонувалося внести такі зміни: позовну заяву про уточнення списку виборців може бути подано до адміністративного суду не пізніше як за три години до часу закінчення голосування. Суд вирішує адміністративні справи щодо уточнення списку виборців у дводенний строк після надходження позовної заяви, але не пізніше дня, що передує дню голосування. А якщо позовна заява надійшла в день голосування, невідкладно, але не пізніше ніж за півгодини до закінчення часу голосування.

Скарга щодо уточнення списку виборців може бути подана також до дільничної та територіальної виборчої комісії не пізніше часу закінчення голосування. Така скарга має розглядатися комісією не пізніше дня, що передує дню виборів, а якщо скарга надійшла в день виборів, невідкладно, але не пізніше часу закінчення голосування.

Після розгляду напередодні проекту на засіданні профільного комітету та схвалення його ами Комітет і представниками Центральної виборчої комісії депутати висловили ряд зауважень, з якими погодилися автори: щодо збільшення часу звернення з півгодини до трьох годин до закінчення голосування, і друге для запобігання зловживанням робити відмітку в паспорті виборця, включеного до списку виборців додатково.

Автори законопроекту мотивували внесення змін тим, що протягом передвиборчої кампанії неодноразово було помічено, що сам факт проведення голосування опинився під сумнівом. З усієї країни надходять скарги, які здебільшого є однотипними для усіх регіонів: невірні відомості щодо виборця, необґрунтоване включення або виключення зі списку.

Один з авторів проекту народний депутат Микола Комар, доповідаючи про законопроект, зазначив, що згідно чинного законодавства, відповідна скарга може бути подана до дільничної виборчої комісії не пізніше як за 5 днів до дня виборів, до територіальної окружної виборчої комісії не пізніше як за 3 дні до виборів. Позовна заява про уточнення списку виборців подається до адміністративного суду не пізніше як за 2 дні до дня голосування. Включення громадянина до списку виборців або виключення його із цього списку може бути здійснено не пізніше як за два дні до дня виборів.

За словами доповідача, якщо звернутися до досвіду минулих виборів, можна зти тисячі людей, які так і не реалізували своє конституційне право обирати собі владу. Ідентична ситуація назріває і сьогодні: якщо громадянин з тих чи інших причин не зможе заздалегідь ознайомитися із списком виборців і дізнається про неправильність у списку виборців лише у день голосування, він не матиме можливості оскаржити ці неправильності і реалізувати своє виборче право.

Після обговорення проект закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо оскарження неточностей у списках виборців) було прийнято в цілому з уточненням, що неточності у списках виборців виправляються виключно за рішенням суду і з відміткою у паспорті про голосування.

Далі народні депутати розглянули проект закону про внесення змін до деяких законів України з врегулювання невідкладних питань вдосконалення виборчого законодавства. Про запропоновані зміни доповів автор законопроекту народний депутат Адам Мартинюк. Законопроект передбачає забезпечення реалізації права голосу ів дільничних виборчих комісій через включення їх до списків виборців на тих виборчих дільницях, у яких дільничних виборчих комісіях вони працюють. Пропонується також уточнити окремі положення законів, які законодавчо забезпечать функціонування робочих груп обліку виборців до дня проведення виборів; зобов\'яжуть окружні виборчі комісії у стислі строки сформувати дільничні виборчі комісії, там, де вони ще не утворені; обмежать перелік підстав, з яких можна визнати недійсним голосування на окремій виборчій дільниці; дозволять уникнути неузгодженостей при встановленні результатів виборів депутатів у багатомандатному виборчому окрузі на місцевих виборах.

Законопроект було прийнято за основу і в цілому 344-ма голосами "за".

Верховна Рада включила до порядку денного, розглянула і прийняла закон про внесення змін до Закону України "Про Державний бюджет України на 2006 рік" (щодо збільшення видатків загального фонду державного бюджету на проведення виборів). Згідно з прийнятим законом передбачається збільшення видатків загального фонду державного бюджету на проведення виборів народних депутатів України на 137 млн.грн. за рахунок залучення частини залишків коштів загального фонду, які залишилися від надходження у 2005 році коштів від приватизації ВАТ "Криворіжсталь". Ці кошти будуть направлені на забезпечення поінформованості виборців про місце розташування дільниць, час проведення виборів, а також на збільшення в 9 разів оплати праці ів виборчих комісій, які будуть працювати на виборчих дільницях, довівши його до 150 гривень за три дні.

Народні депутати прийняли в цілому закон про Національну програму мінімізації наслідків Чорнобильської катастрофи на 2002-2005 роки та на період до 2010 року і закон про Загальнодержавну програму ведення сільськогосподарського виробництва на території, що зазнала радіоактивного забруднення внаслідок Чорнобильської катастрофи, на 2005-2015 роки.

Після цього Верховна Рада розглядала питання, передбачені розкладом до Дня Уряду: 1.Про стан епідемії туберкульозу в Україні та шляхи її подолання. 2. Про підсумки проведення відпочинку і оздоровлення дітей влітку 2005 року та про заходи Кабінету Міністрів України щодо організації відпочинку і оздоровлення дітей влітку 2006 року.

"ВРУ"


Адрес новости: http://agrinews.com.ua/show/119622.html



Читайте также: Торгово-промышленные новости ELCOMART.COM