Великий агробізнес отруює пестицидами людей на Рівненщині

25 май, 15:32

Народні депутати уже третій рік поспіль голосують за мораторій на перевірку аграрного бізнесу, зокрема – і агрофірм. До кінця року державні служби можуть перевіряти роботу підприємств лише за рішенням суду. Аналітики ж вважають, що таким чином депутати роблять власний бізнес недоторканним.

Про це йдеться в програмі соціальних розслідувань «Остання Інстанція» (щопонеділка та щоп’ятниці о 20:30 на телеканалі ZIK). 

Три роки триває боротьба мешканців села Велика Омеляна із товариством «Акріс-Агро». Саме ця компанія орендує 46 тисяч гектарів землі на Рівненщині та Хмельниччині.

Зв’язки цього товариства тягнуться не лише до Віргінських Островів, але й до Верховної Ради України.

46 тисяч гектарів, які орендує фірма «Акріс-Агро» – це понад 18 тисяч договорів у двох областях. Договори із власниками чорнозему укладені на термін від 7-ми до 10 років.  За оренду люди отримують від 5 - 7 тисяч гривень на рік. Натомість фірма садить кукурудзу, сою та соняшник і  обробляє рослини пестицидами.

 «Пестициди – це хімія. Навіть медичний препарат, який використовується для надання медичної допомоги  має свою дозу. А це є хімічна обробка полів», – розповів головний лікар Рівненської центральної районної лікарні Ігор Гудима.

Сільська рада окремо зобов’язала агрофірми дотримуватися санітарних норм. Хоча ці чіткі правила і без того встановлені Міністерством охорони здоров’я.

«Поля у приватній власності людей. Вони здали паї, підписали угоди і мають правові відносини з господарством», – зазначила сільський голова села Велика Омеляна Оксана Курганська.

«Обприскувачі під самою хатою їздять і обробляють землю. Зараз примудрилися вночі це робити, щоб люди не вибігали, щоб не зафіксували те, що вони роблять», - розповіла мешканка села Велика Омеляна Людмила Зубик.

Товариство «Акріс-Агро» окроплювало поля не лише за допомогою сільськогосподарської техніки. Зафіксували й вертоліт МІ-2 «Харківського аероклубу імені Гризодубової». При цьому дозволу на обробку з повітря підприємство не мало. Порушення підтвердила і Державна авіаційна служба. Але догану отримали не аграрії, а командир повітряного судна. Він був зобов’язаний особисто перевіряти наявність у замовника робіт даних документів.

А у Держпродспоживслужбі продовжують фіксувати на Рівненщині порушення, які можуть шкодити довкіллю. І екологи теж перевіряли діяльність «Акріс-Агро» - у 2015 та 2017 роках. В Екологічній інспекції кажуть: систематично фіксують одні і ті ж порушення.

За ці порушення підприємство оштрафували на 1105 гривень у 2015 році і на 850 гривень – цього року.  В «Акріс-Агро» визнають: підстави для штрафів могли бути.

«Я не буду зараз стверджувати, що всі документи були надані. Я допускаю, що, можливо, чогось не було. Ми теж з цього робимо певні висновки і усуваємо ці недоліки, якщо є винними в цьому безпосередньо наші працівники, вони несуть покарання. Якщо це проблема іншого характеру, не має дозволу, ми пишемо клопотання і його отримуємо», - прокоментував представник фірми.  

Заступник директора показав журналістам копії сертифікатів. І запевнив: підприємство працює у рамках закону.

Тим часом за виконанням законодавства в Україні стежити просто немає кому. Екологи кажуть: жоден орган не перевіряє використання пестицидів при обробці полів.

«Державна екологічна інспекція України на всю Україну має лише 4 акредитовані лабораторії. І це не на пестициди, які допущені до використання», – розповіла еколог міжнародної благодійної організації екологія право людини Алла Войціховська

Додаткова проблема – відсутність належного обладнання у цих лабораторіях. Це підтверджує лист від Держекоінспекції.

Отже, свідчення про порушення – є, а зафіксувати їх належними чином немає кому.

У червні 2015 поліція розпочинає досудове розслідування за фактом забруднення та псування земель і порушення законодавства про захист рослин товариством «Акріс-Агро». Через чотири місяці за відсутності складу злочину цю справу правоохоронці закрили.

У 2016 прокуратура Рівненської області скасувала постанову про закриття кримінального провадження. І об’єднала дві справи в одну.

У березні 2017 це звернення зареєстрували у журналі єдиного обліку заяв і повідомлень. Слідство триває і досі.

З відповіді прокуратури Рівненщини можна дізнатися, що від діяльності підприємства «Акріс-Агро»  потерпають не тільки мешканці села Велика Омеляна.

У 2015 році Гощанським РВ УМВС України під час досудового розслідування в кримінальному  провадженні встановлено, що за результатами проведення обробітку земель ТОВ  «Акріс Агро» відбулося пошкодження посівів зернових культур та ймовірне забруднення земель громадян, земельні ділянки, які межують з ТОВ «Акріс-Агро», чим спричинено матеріальної шкоди на суму близько 35 тисяч гривень.

Українські закони, які обмежили державні служби у контролі, фактично дали зелене світло діяльності агрофірм.

Засновниками «Акріс Агро» є АСТ «Глобал Експорт Лімітед» 98,00% та «Лейквуд Солюшнс ІНК.».. Обидві компанії зареєстровані на Британських Віргінських островах. Кінцевий бенефіціарний власник – кіпріот Міхаель Хрістос. На цього чоловіка в Україні зареєстровані ще 11 компаній. Усі вони пов’язані з аграрною сферою (обробітком земель, торгівля хімічними препаратами та надання сільськогосподарської техніки в оренду).

Через державні реєстри ниточки від підприємства тягнуться аж до великої політики. За адресою товариства з обмеженою відповідальністю «Акріс-Агро» на вулиці Коновальця у Києві ще 10 підприємств. Серед них – холдинг «Аграрні системні технології», які займаються вирощуванням зернових і бобових рослин.

Ця фірма є правонаступником приватного підприємства «Колос». Серед засновників – Тетяна Колєснік. За її адресою прописки нині прописаний Дмитро Колесник. Його пов’язують із збанкрутілою компанією «ТАКО», директором якої була Тетяна Колєснік.

 «ТАКО» пов’язують зі «Смарт-Холдингом» Вадима Новинського. Партнерами Колесника, начебто є його двоюрідним братом громадянин Росії Юрій Пучінкін і відомий у вузьких колах рейдер Борис Подольський. Найвідомішою гучною справою останнього стала спроба захоплення Маріупольського меткомбінату ім. Ільїча. Як згодом зясувалось, вони діяли не просто від себе, а від імені «Смарт-Холдингу» Вадима Новинського.

Вадим Новинський – народний депутат від «Опозиційного Блоку» і один із найбагатших політиків України. Зокрема, йому належить і «Смарт-Холдинг», який займається і аграрним бізнесом. У декларації нардепа є чимало його підприємств, які зареєстровані на офшори.

Зареєстровані на офшори аграрні підприємства, популярні серед народних депутатів. Зокрема, серед членів профільного комітету. Це дослідили аналітики громадського руху «ЧЕСНО».

zik.ua


Адрес новости: http://agrinews.com.ua/show/304768.html



Читайте также: Торгово-промышленные новости ELCOMART.COM